Op 15-6-16 waren een aantal SVH leden te gast bij Bike totaal en Trendhopper. Trendhopper? Ja er hadden best een aantal lmensen ingeschreven en men voorzag dat dit niet tussen de fietsen bij Peter zou passen dus zijn we uitgeweken naar de overkant waar we gewoon in de showroom konden zitten. Anne-Marijke Ambergen is sportdietist en begeleid ook sporters m.b.t. voeding. Zij deed dit voor noppes, de deelnemers betaalden een bedrag wat ten goede komt aan Stelvio For Live!  Adrie Boelens was de organisator waarvoor dank! Adrie Boelens dank voor de organisatie.

·  Eet 1-4 uur voor je inspanning, Neem vooral koolhydraten en weinig vetten. Eet wat je lekker vind de een neemt havermout een ander muesli weer een ander volkorenbrood met jam of honing. Eet niet te veel!  Lever en spieren kunnen ongeveer 400gram glycogeen opslaan op=op daarna ga je over op vetverbranding als je niks eet. Vetten verbranden is voor het lichaam moeilijker en kost meer zuurstof. Je inspanningsniveau moet dan omlaag. 

 

·  Je koolhydraat behoefte is afhankelijk van je inspanning (D1, matig intensieve duurtraining vraagt minder energie dan D3 volle bak om je maten te lossen).

·  Bij een rit van een uur is water voldoende, bij langere ritten neem je ook isotone oplossingen om het verlies aan zouten te compenseren. Je kunt kant en klare producten kopen maar het ook zelf maken bijvoorbeeld een 30-35ml limonadesiroop (gezoet met gewone suiker) 1gram zout op 750ml. Pas op niet te veel zout anders is het niet te drinken! Neem nooit een hypertone drank mee. Heb je behoefte aan meer energie, voeg dan extra maltodextrine (Fantomalt) toe en neem iets minder limonadesiroop.

·  Eet koolhydraten tussendoor , krentenbol, ontbijtkoek, gel of een reep. Ongeveer 30-60g als je meer dan een uur weg gaat en 60-90 gram per uur als je langer dan 3 uur gaat fietsen.

·  Drink toch wel elk uur 500ml tot 1000ml afhankelijk van de temperatuur. Ben je benieuwd wat je aan vocht verliest na een rit weeg je (naakt) voor- en na de tocht. In kleding zit nl veel vocht na een rit. Dat wat je lichter in gewicht terug komt heb je te weinig gedronken. Zorg dat het verlies niet groter is dan 1,5% van je lichaamsgewicht. Drink elk kwartier in een keer 150-200 ml. Sommige drinken steeds kleine slokken maar dat kan een klotsend gevoel geven.

·  Na de rit is (spier)herstel nodig, Ongeveer 20-25 gram eiwit en vul je koolhydraat voorraad weer aan. Magere chocomel is heel goed, bevat nl eiwit en suikers. Of eet een volkoren boterham met magere kaas. Een bakje magere kwark met fruit en muesli is ook goed. Zo snel mogelijk na de inspanning! De eiwitten repareren de mini beschadigingen in de spieren zodat ze herstellen en groeien.

·  Wees matig met alcohol, dat ontrekt veel vocht. 

·  Eet verder gezond.


De take home boodschap voor velen is toch wel de herstelvoeding. Dat doet niet iedereen.  Dus na de rit bij Eemland eerst chocomel en dan vooruit een biertje!
Mocht je nu problemen onder vinden met voeding tijdens het sporten bijvoorbeeld misselijk worden of zo iets dan kan je een consult vragen bij Anne-Marijke. Mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Sponsors

Isabella


Bike Totaal Hoogland


 

Rabobank Amersfoort en omstreken

 

 

 

 

Adverteerders

Concordia

 

 

De Kolkrijst

 

H. Kommer vof

Kwaliteitsbakkerij vd Kletersteeg

 

Liersen Wielersport

 

 

 

 

 

Willems Poffertjes